Türkiye'de En Yeni Üniversiteler (Yeni Açılan Bölüm ve Üniversiteler)

Share

Özgün İçerik Yazısı'dır Alıntı Yaptığınızda Lütfen Kaynak Gösteriniz!

Türkiye'de En Yeni Üniversiteler(Yeni Açılan Bölüm ve Üniversiteler)

Türkiye'de En Yeni Üniversiteler 2012-2013
   
Üniversite sınav maratonunun ilk ayağı dün gerçekleşti. Bu yıl 1 milyon 837 bin aday hedefe ulaşmak için yarışırken, üniversite sayıları da 170’e doğru koşuyor. Hedef ise beş yıl içerisinde 200 üniversite.

Dün, üniversite giriş sınavının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dahil 160 merkezde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 650 bin aday üniversiteli olmak için YGS’de yarışmıştı, bu yıl ise 1 milyon 837 bin aday, aynı hedef için ter döküyor.

Üniversite kazanmak önceki yıllara oranla çok daha kolay. Çünkü bir taraftan aday sayısı artarken diğer taraftan üniversitelerin sayısı da her yıl artıyor. Öyle ki Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre Türkiye’de, 103’ü devlet, 62’si vakıf olmak üzere 165 üniversite bulunuyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise bu sayının 200’e çıkması hedefleniyor.

  Yeni akademik yıla hazırlar
     Yeni akademik yılda kapılarını açmaya hazırlanan üniversitelere yenileri eklendi. Kayseri’nin ikinci devlet üniversitesi olarak 2012-2013 akademik yılında eğitim-öğretime başlayacak olan Abdullah Gül Üniversitesi bunlardan biri. Mühendislik, Bilgisayar Bilimleri, Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ile Eğitim olmak üzere beş fakültesi bulunan üniversite, Sümer ve Mimarsinan olmak üzere iki yerleşkede hizmet verecek.

Yine devlet üniversitesi olarak kurulan Konya Üniversitesi de ilk öğrencilerini önümüzdeki akademik yılda alacak. Üniversitede, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık, Fen,Turizm, Eğitim Bilimleri, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Meram Tıp, Ahmet Keleşoğlu Eğitim, Güzel Sanatlar ve İlahiyat fakülteleriyle Devlet Konservatuvarı ve Yabancı Diller Yüksekokulu bulunuyor.

2012-2013 akademik yılında ilk öğrencilerini kabul edecek üniversitelerden biri de Uluslararası Antalya Üniversitesi. Üniversite bünyesinde, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Hukuk ile Turizm fakülteleriyle Diller Okulu bulunuyor.

Erzurum’un ikinci devlet üniversitesi olan Erzurum Teknik Üniversitesi de önümüzdeki akademik yılda eğitim-öğretime başlayacak. Üniversite, Mühendislik ve Mimarlık, Fen, İktisadi ve İdari Bilimler, Edebiyat, Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri fakülteleri ve Yabancı Diller Yüksekokulu ile eğitim hayatına merhaba diyecek.

Yeni bir üniversiteye kavuşan illerden biri de Bursa. 2012-2013 akademik yılında eğitim-öğretime başlayacak olan Bursa Orhangazi Üniversitesi’nde Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık-Tasarım olmak üzere üç fakülte bulunuyor.

 Ankara’ya iki yeni üniversite
   Ankara’da da iki yeni üniversite açılıyor. Bu üniversitelerden Ankara Bilge Üniversitesi 2012-2013 akademik yılında ilk öğrencilerini almaya hazırlanıyor. Tıp, Sağlık Bilimleri ile Spor Bilimleri olmak üzere üç fakültesi bulunan üniversitede, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bulunuyor.

Ankara’daki üniversiteler arasında yerini alan Ankara Altın Koza Üniversitesi ise 2013-2014 akademik yılında eğitime başlayacak. Üniversitenin ilk yıl, İletişim, Güzel Sanatlar, İnsani Bilimler ve Edebiyat, Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri olmak üzere beş fakültesi olacak.

2013-2014 akademik yılında kapılarını açmayı hedefleyen bir diğer üniversite ise Alanya Hamdullah Emin Paşa Vakıf Üniversitesi. Kuruluşu 17 Şubat 2011 tarihinde TBMM tarafından resmen onaylanan üniversitede, Yabancı Diller Yüksekokulu ile Mühendislik, Turizm, Sanat ve Tasarım fakülteleri olacak.

  Nihayet açılıyorlar
     Türk Eğitim Derneği Yükseköğretim Vakfı tarafından 7 Temmuz 2009’da kurulan TED Üniversitesi 2012-2013 akademik yılında ilk öğrencilerini alacak. Eğitim, Mühendislik ve Mimarlık ile İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri olmak üzere üç fakülteyle eğitime başlayacak olan üniversite, 3000-3500 öğrenci almayı hedefliyor.

Yeni akademik yılda kapılarını açacak olan üniversitelerden biri de Canik Başarı Üniversitesi. 2009 yılında kuruluş çalışmalarına başlayan üniversite ilk yıl, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık ve Mühendislik, Fen-Edebiyat, Eğitim fakültelerine öğrenci kabul edilecek.

  Bu yıl sınırlı sayıda öğrenci aldılar
     İzmir’in dördüncü vakıf üniversitesi olarak açılan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi geçtiğimiz yıl 103 öğrenci Tıp Fakültesi’ne, 103’ü de Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne olmak üzere 206 öğrenciyle eğitim-öğretime başladı. Üniversite yeni akademik yılda, iki fakültenin yanı sıra Diş Hekimliği, İktisadi ve İdari Bilimler, Su Ürünleri, Mühendislik ve Mimarlık, Turizm, Gemi İnşaatı ve Denizcilik, Orman fakülteleri olmak üzere 9 fakülteyle Yabancı Diller Yüksek Okulu’na öğrenci almayı hedefliyor.

Bursa’nın ikinci devlet üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversitesi de geçtiğimiz yıl Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi bünyesindeki, makine mühendisliği ile kimya bölümlerine ilk öğrencilerini aldı. Geçen yıl sadece 80 öğrenciyle eğitim-öğretime başlayan üniversite 2012-2013 akademik yılında Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik,İnsan ve Toplum Bilimleri, Denizcilik, Orman, İletişim ile Sanat ve Tasarım fakülteleri olmak üzere 6 fakülteyle, 1 Yüksekokulu’nda eğitim-öğretime devam edecek.

İstanbul’a yeni bir üniversite daha geldi. Davranış sağlığı ve bilimleri alanında tematik bir üniversite olmayı amaçlayan Üsküdar Üniversitesi, bu yıl sadece yüksek lisansa öğrenci kabul etti. 2012-2013 yılında ise İnsan ve Toplum Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve İletişim fakülteleriyle eğitim-öğretime devam edecek.

İstanbul’da açılan bir diğer üniversite de İstanbul Medeniyet Üniversitesi. Bu yıl enstitülerine yüksek lisans öğrencisi kabul eden üniversite, önümüzdeki akademik yılda, Mühendislik ve Mimarlık, Sanat ve Tasarım, Edebiyat, Fen, Hukuk, Siyasal Bilgiler, Eğitim Bilimleri, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Tıp, Sağlık Bilimleri ve Turizm fakültelerine öğrenci alacak.

Yeni üniversiteler yolda
    Sağlık kuruluşları başta olmak üzere pek çok sanayi odası, sivil toplum kuruluşu da üniversite açmak için sıraya girmiş bulunuyor.

Yeni üniversite açacaklar arasında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Fi Yapı, SANKO Holding, Anadolu Grup gibi şirketlerin adı geçiyor. Ayrıca kolej ve dershanelerin üniversite atağı da devam ediyor. Doğa Koleji, Doğa Üniversitesi’ni kurma çalışmalarını sürdürürken, MEF Dershaneleri ve MEF Okulları’nın sahibi Arıkanlı Holding de üniversite kurmaya hazırlanıyor.

İstanbul’da üniversite sayısı 40’ı aştı


   Üniversite sayısında rekor İstanbul’da. Yeni açılanlarla birlikte 43 üniversite bulunan İstanbul’da 5 de vakıf yüksekokulu hizmet veriyor. Üç büyük şehrimizden Ankara’da 16, İzmir’de de 9 üniversite bulunuyor.

Devlet

Boğaziçi Üniversitesi
Galatasaray Üniversitesi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Türk-Alman Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi


Vakıf

Acıbadem Üniversitesi
Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
Bahçeşehir Üniversitesi
Beykent Üniversitesi
Bazm-i Alem Vakıf Üniversitesi
Doğuş Üniversitesi
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
Fatih Üniversitesi
Gedik Üniversitesi
Haliç Üniversitesi
Işık Üniversitesi
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
İstanbul Arel Üniversitesi
İstanbul Aydın Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Bilim Üniversitesi
İstanbul Gelişim Üniversitesi
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
İstanbul Kültür Üniversitesi
İstanbul Medipol Üniversitesi
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
İstanbul Şehir Üniversitesi
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi
Koç Üniversitesi
Maltepe Üniversitesi
Okan Üniversitesi
Özyeğin Üniversitesi
Piri Reis Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
Süleyman Şah Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi
Yeni Yüzyıl Üniversitesi

ANKARA

Devlet

Ankara Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Vakıf
Altın Koza Üniversitesi
Ankara Bilge Üniversitesi
Atılım Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
Ted Üniversitesi
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Turgut Özal Üniversitesi
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Ufuk Üniversitesi
İZMİR
Devlet
Dokuz Eylül Üniversitesi
Ege Üniversitesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Vakıf
Gediz Üniversitesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi
İzmir Üniversitesi
Şifa Üniversitesi
Yaşar Üniversitesi

kaynak: abbasguclu


Günün Fırsatı

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Yahoo
Feed

0 yorum:

Yorum Gönder

"Yorumlarınız Bizim İcin Degerlidir."
Yorumlarınız da;
1- Teşekkür Etmekten ya da Soru Sormaktan Çekinmeyin.
2- Türkçemizi en güzel şekilde kullanarak yorum yapacağınıza inancımız sonsuzdur.
3- Sorularınız cevapsız kalmayacaktır. Sayfa adresini unutmayın, yeter.
4- Nezaket sahibi biri olduğunuz burdan belli oluyor Yorumlarınızda da bunu görmek isteriz.
5-Herhangi bir yere üyeliğiniz yoksa Anonim'i Seçiniz.
İlginiz İcin Tesekkür Ederiz. MaviinciR

© Tüm Hakları Saklıdır.
DMCA.com
Bu websitesi DMCA Protection ile lisanslanmıştır.
Yazılar kaynak belirtilmeden kesinlikle kullanılamaz.

Sayac

© Copyright 2009-2012 designed by www.maviincir.blogspot.com Tüm hakları saklıdır.
Maviincirblog,Bilgi,Haber,Yorum içerikli,WeB,Paylaşım,Kültür-Sanat vb.Yazıları içerisinde barındıran geniş çaplı bir kisisel blog paylasım sitesidir.
Email