HIZLI ÖĞRENME VE KOLAY DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Share

Özgün İçerik Yazısı'dır Alıntı Yaptığınızda Lütfen Kaynak Gösteriniz!

HIZLI ÖĞRENME VE KOLAY DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Duyusal hafızaya gelen bilgiler suya yazılan yazı gibidir. Bilgi kısa bir süre sonra kaybolur.

Geçici hafızaya gelen bilgiler kuma yazılan yazı gibidir. Dikkat dağılmasında bilgi kaybolur.

Uzun süreli hafıza, taşa yazılan yazı gibidir. Buraya kaydedilen bilgiler çok uzun bir süre kayıtlı kalır.

Beyin üç tabakadan oluşmaktadır.

İlkel Beyin (İç Katman): Beyin Kabuğunun içinde, kafatasının en alt kısmında bulunur. İlkel beyin, çevredeki tehlikeli ve tehditkar durumlara karşı korunmak için yapılması gereken davranışları harekete geçiren kısımdır.

Limbik Kısım (Orta Katman): Duygularla ilgili davranışlar buradan kontrol edilir. Kalıcı hafızanın önemli bir parçasıdır.
Çünkü orta beyinde “HİPOKAMP” adı verilen ve bilgilerin kalıcı hafızaya aktarılmasını sağlayan bir bölüm vardır. Yani hipokamp (kayıt düğmesi) bilgileri zihnimize kaydetmemizi sağlayan kısımdır. İşte beynimizin kaydetme düğmesi bu kısımdadır.
Beynimizin merkezi sayılan (hipokamp) bilgilerin kalıcı hafızaya geçip geçmeyeceğine karar veren kısımdır.

Korteks (Üst Katman): Burası düşünme işlemlerinin yapıldığı yerdir. Bu özelliği ile insanı diğer canlılardan ayırır. Bu bölümde iki bölüme ayrılmaktadır. Sağ lob ve sol lob.

Hipokampı çalıştıran yapı sağ lobda bulunmaktadır.

Hafıza gücünün zayıflamasına neden olan şey yaşın ilerlemesi değil, beynin sağ lobunun kullanılmamasıdır.

Beynimizin sol lobu mantıklı olan taraftır. Kelimelerle ve sözlerle ilgilenir. Konuşmamızı ve yazmamızı sol lob sağlar. Matematik ve sayılarla ilgili işlemler de yine sol lobda çözülür. Ayrıca vücudumuzun sağ tarafının fiziksel hareketleri, tamamen zıt yönde olan sol lob tarafından kontrol edilir.

Sağ lob ise beynimizin duygusal olan tarafıdır. Sağ lob kelimeler ve sözlerle ilgilenmez. Lisanı kelimeler değil, resimler ve şekillerdir. Rüyalar, hikayeler, masallar, sanatsal faaliyetler, ibadet ve dua etme gibi faaliyetler beynimizin sağ lobunun gerçekleştirdiği işlerlerden bazılarıdır. Vücudumuzun sol tarafının fiziksel hareketleri ise yine kendine zıt yönde olan sağ lob tarafından kontrol edilir.
Beynimizin sağ lobunu, dolayısı ile de hipokampı çalıştıran ve bilgilerin zihnimize, kalıcı hafızamıza kaydedilmesini sağlayan üç temel teknik vardır. Bu teknikler anahtar tekniklerdir, diğer teknikler bu tekniklere bağlantılı çalışmaktadır.

BEYNİMİZİ ÇALIŞTIRAN TEKNİKLER

1. Gözlemleme tekniği: Tüm dahilerin bilinen ortak özelliklerinden ilki, kesinlikle dikkatli gözlem yeteneklerinin olmasıdır. Ortalama bir insan; görmeden bakmakta, duymadan dinlemekte, hissetmeden dokunmakta, tat almadan yemekte, düşünmeden konuşmaktadır. Biz beynimizin sağ lobunu kullanmıyoruz. Dikkatli bakmıyor ve dinlemiyoruz. Yani genellikle duyusal hafızamızı kullanıyoruz ve bilgileri kalıcı hafızaya geçirmediğimiz için onlar da yok olup gidiyor.
Gözlem gücünü geliştirme yöntemleri:

Harf gözlemleme yöntemi
Resim gözlemle yöntemi
Çevre gözlemle yöntemi

2. Hayal gücünü kullanma: Hayalimizde canlandırabildiğimiz şeyleri aklımızda tutabiliyoruz. Beynin çalışma sistemi böyledir. Hayalinizde bir şey canlandırdığınızda beyninizin sağ lobu harekete geçer. O da Hipokampı çalıştırır.

Hayal gücünü kullanma teknikleri:

Duyuları etkin kullanma
Çok boyutlu düşünebilme
Renk yöntemi
Kişisel tarih yöntemi
Yeniden canlandırma yöntemi

3. Temel bağlantı tekniği:
Hikayelendirme yöntemi
Akrostiş yöntemi
Kitapta bu yöntemlerle ilgili bir çok alıştırma bulunmaktadır. Bu alıştırmaları yaptığınızda hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Öğrendiğiniz yeni bir bilgiyi artık hatırlamanın ve en zor bilgileri bile hafızanızda tutabilmenin ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Kitabın adı: Hızlı Öğrenme ve Kolay Ders Çalışma Teknikleri
Kitabın yazarı :Zafer Akıncı, Sevgi Yavuz


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Yahoo
Feed

0 yorum:

Yorum Gönder

"Yorumlarınız Bizim İcin Degerlidir."
Yorumlarınız da;
1- Teşekkür Etmekten ya da Soru Sormaktan Çekinmeyin.
2- Türkçemizi en güzel şekilde kullanarak yorum yapacağınıza inancımız sonsuzdur.
3- Sorularınız cevapsız kalmayacaktır. Sayfa adresini unutmayın, yeter.
4- Nezaket sahibi biri olduğunuz burdan belli oluyor Yorumlarınızda da bunu görmek isteriz.
5-Herhangi bir yere üyeliğiniz yoksa Anonim'i Seçiniz.
İlginiz İcin Tesekkür Ederiz. MaviinciR

© Tüm Hakları Saklıdır.
DMCA.com
Bu websitesi DMCA Protection ile lisanslanmıştır.
Yazılar kaynak belirtilmeden kesinlikle kullanılamaz.

Sayac

© Copyright 2009-2012 designed by www.maviincir.blogspot.com Tüm hakları saklıdır.
Maviincirblog,Bilgi,Haber,Yorum içerikli,WeB,Paylaşım,Kültür-Sanat vb.Yazıları içerisinde barındıran geniş çaplı bir kisisel blog paylasım sitesidir.
Email